Wereldgeschiedenis na de Tweede Wereldoorlog
De wereld waarin vandaag de dag geleefd wordt, is een resultaat van de vele acties die in het verleden plaatsvonden. Waarom wil men dit verleden bestuderen? Misschien om een betere toekomst te creeeren, misschien uit niewsgierigheid naar het verleden zelf. Dat het lastig is om een betrouwbaar beeld te krijgen van het verleden, daarover is men het eens. Toch blijft geschiedenis mensen fascineren.
Al op jonge leeftijd leert men op school over grote beschavingen, zoals de Egyptenaren, de Azteken, de Romeinen en de Grieken. Ook de Middeleeuwen worden niet overslagen. Hoewel deze geschiedenis fascinerend is, is elke dag in feite geschiedenis. Vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog tot nu is er ongelooflijk veel gebeurd en veranderd, en ook deze geschiedenis is de moeite waard. In deze special komen belangrijke geschiedkundige momenten uit dit tijdvak aan bod.
De CCP regeert al sinds 1949 in China. Hoewel de partij communistisch is, is de manier waarop China in de wereld staat lang niet in alle opzichten communistisch te noemen, maar eerder kapitalistisch.…
Na het einde van de Tweede Wereldoorlog, ontstond er vrij snel weer een oorlog. Deze keer was het een oorlog waarbij geen doden vielen, maar waarbij angst domineerde. Een oorlog die ook erg lang duurd…
Voor de Tweede Wereldoorlog, hadden veel Europese landen verscheidende kolonies. Na de oorlog veranderde dit echter en werden de kolonies onafhankelijk. Dit gebeurde niet van de ene op de andere dag.…
Na de Tweede Wereldoorlog zijn veel landen in het verre oosten, vooral Japan, ineens economisch enorm gegroeid. Na een periode van groei zijn de meeste landen helaas weer in recessie geraakt in de jar…
Het is gemakkelijk om te zeggen dat geschiedenis niet meer is dan een hoeveelheid acties die plaatsvinden tussen naties en staten. Maar wat is de interactie tussen de begrippen staat, natie, natie-sta…
De honderdduizenden doden die in zeer korte tijd vielen in Rwanda, liet de wereld ontzettend schrikken. Niet alleen werd er gesproken over genocide, maar vooral ook waarom niemand deze had kunnen voor…
Gepubliceerd door Niamh op 06-01-2011, laatst gewijzigd op 29-08-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
- One world divisible, a global history since 1945; D. Reynolds